Neden Dijital Pazarlama?
Dijital Pazarlamanın Yükselişi
Yıllar içinde yaşantımızı değiştiren teknoloji, reklam harcamalarındaki alışkanlıkları da değiştirmeye başladı. Geleneksel metotlar eskisi kadar güçlü değil. Alışverişimizi online marketlerden yapmamız, gazetemizi internetten okumamız, dizileri-filmleri online ortamda izlememiz hatta şu son dönemde eğitimimize de online devam ediyor oluşumuzun bu sonuca etkisi çok büyük.
Değişimin Nedenleri
Sosyal medyada geçirilen sürenin artması:
Global ölçekte internette gün içinde geçirilen süre 6 saat 43 dakika iken bunun 2 saat 24 dakikası sosyal platformlarda harcanmış. Bu rakam ülkemizde ise 7 saat 29 dakika, bu süre içinde sosyal medyaya ayrılan süreyse 2 saat 51 dakika. Tüketicilerin dijitale daha fazla zaman ayırması markaların da dijital pazarlamaya daha fazla yatırım yapması anlamına geliyor.
Kullanıcı Sayısındaki Artış:
Facebook 2020 raporunda reklamınızın ulaşabileceği kişi sayısının 1.95 milyar olduğunu açıkladı. Tekil kullanıcı sayısı ise Facebookta 2.45 milyar, Youtubede 2 milyar İnstagramda ise 1 milyarı aştı. Bu da bizlere dijital pazarlamanın geleneksele oranla daha fazla erişim imkanı sağladığını gösteriyor.
Gözlemlenebilirlik:
Dijital pazarlama sayesinde yapılan harcamaların verimliliğini daha net bir şekilde analiz edebiliriz. Örneğin, CPC (Tıklama Başına Maliyet) ve CPM (BGBM – Bin Gösterim Başı Maliyet) sayesinde iki farklı reklam kampanyasını karşılaştırıp hangi stratejide ilerleyeceğimize karar verebiliriz.
Fark Ne Kadar?
2010 yılında 27 milyar dolar olan dijital reklam harcamaları televizyon reklam harcamalarından 6 kat daha azken son 10 yılda sürekli yükseliş gösterip 150 milyar dolara kadar çıktı. Farkın tek nedeni tabii ki sadece dijital pazarlamaya harcanan miktar değil, bunun yanında geleneksel medyaya yapılan harcamaların düşüşü bu farkı giderek büyütecek gibi gözüküyor. Beklentiler, bulunduğumuz 2021 yılında %11 büyüme iken 2024 yılında dijital pazarlamaya yapılan reklam harcamalarının 500 milyar doları aşması yönünde.
Write a Comment