B2C PAZARLAMA

B2C Pazarlama Nedir? 

İşletmeden tüketiciye (B2C) terimi, bir işletme ile ürünlerinin veya hizmetlerinin son kullanıcıları olan tüketiciler arasında doğrudan ürün ve hizmet satma sürecini ifade eder. Doğrudan tüketicilere satış yapan çoğu şirket, B2C şirketleri olarak adlandırılabilir. 

B2C, 1990’ların sonundaki “dot-com balonu” patlaması sırasında, esas olarak internet üzerinden tüketicilere ürün ve hizmet satan çevrimiçi perakendecileri tanımlamak için kullanıldığında son derece popüler hale geldi. 

Bir iş modeli olarak, işletmeden tüketiciye yani iki veya daha fazla işletme arasındaki ticareti ifade eden işletmeden işletmeye modelinden önemli ölçüde farklıdır. 

İşletmeden Tüketiciye Modelini Anlamak 

İşletmeden tüketiciye (B2C), en popüler ve en çok bilinen satış modellerinden biridir. B2C fikri ilk olarak 1979’da tüketicilere ulaşmak için televizyonu birincil araç olarak kullanan Michael Aldrich tarafından kullanıldı. 

B2C geleneksel olarak AVM alışverişine, restoranlarda yemek yemeye, sinema filmlerine ve bilgi reklamlarına gönderme yapıyordu. Bununla birlikte, İnternetin yükselişi, e-ticaret veya İnternet üzerinden mal ve hizmet satma şeklinde yepyeni bir B2C iş kanalı yarattı. Pek çok B2C şirketi, sektöre yatırımcı ilgisinin azalması ve risk sermayesi fonlarının kuruması nedeniyle müteakip dot-com çöküşünün kurbanı olsa da Amazon B2C liderleri sarsıntıyı atlattı ve o zamandan beri büyük başarı elde etti.  

B2C satışlarına dayanan herhangi bir işletme, müşterilerini tekrar satın almaya yönlendirmek için onlarla iyi ilişkiler içinde olmalıdır. Pazarlama kampanyaları bir ürün veya hizmetin değerini göstermeye yönelik olan işletmeden işletmeye (B2B) farklı olarak, B2C şirketleri, müşterilerindeki pazarlamalarına duygusal bir yanıt vermelidir. 

Geleneksel ve Dijital B2C Mağazaları 

Geleneksel olarak, birçok üretici ürünlerini fiziksel bir konuma sahip olan perakendecilere satıyordu. Ancak İnternet geldiğinde bu değişti. Doğrudan tüketiciye satmayı hedef alan, böylece aracı olan perakendeciyi ortadan kaldıran ve fiyatları düşüren yeni işletmeler ortaya çıktı. 1990’larda dot-com balonunun patlaması sonrasında, işletmeler dijital ortamda varlığını güvence altına almak için mücadeleye başladı. Bu gelişmeler neticesinde birçok perakendeci kepenk kapattı. 

Dot-com devriminden yıllar sonra, internette var olan B2C şirketleri, geleneksel fiziksel rakiplerine üstünlük sağlamaya devam ediyor. Amazon ve eBay gibi şirketler, dot-com balonu patlamasından kurtulmuşlardır. Sektörde yıkıcı olmak için erken safhalarda sağladıkları başarılarını genişletmeye devam ettiler. 

Dijital Dünyada B2C Anlayışı 

Tüketicileri hedeflemek için çoğu şirketin çevrimiçi olarak kullandığı beş tür çevrimiçi B2C iş modeli vardır. 

1- Doğrudan satış  

Bu, insanların çevrimiçi perakendecilerden mal satın aldıkları en yaygın modeldir. Bunlar üreticileri, küçük işletmeleri veya farklı üreticilerin ürünlerini satan büyük mağazaların online sürümlerini içerebilir. 

2- Online Aracılar 

Bu kendi ürünü olmadan sadece alıcı ve satıcıyı bir noktaya getirenleri kapsar. Türkiye’deki en büyük örneği sahibinden.com vb. gibi sitelerdir. 

3- Reklama Dayalı B2C 

Bu model, bir web sitesine ziyaretçi çekmek için tarafsız içerikleri kullanır. Bu ziyaretçiler sırayla dijital veya çevrimiçi reklamlarla karşılaşır. Temel olarak, mal ve hizmet satan reklamları satmak için büyük hacimli web trafiği kullanılır. Reklamları yerel içeriğiyle karıştıran yüksek trafikli bir site olan Onedio gibi medya siteleri buna bir örnektir. 

4- Topluluk Temelli 

Ortak ilgi alanlarına göre çevrimiçi topluluklar oluşturan Facebook gibi siteler, pazarlamacıların ve reklamcıların ürünlerini doğrudan tüketicilere tanıtmasına yardımcı olur. Web siteleri, reklamları kullanıcıların demografik özelliklerine ve coğrafi konumuna göre hedefleyecektir.  

5- Ücrete Dayalı 

Netflix gibi doğrudan tüketiciye yönelik hizmet veren siteler, tüketicilerin içeriklerine erişebilmesi için bir ücret alır. Buna benzer siteler kimi zaman sınırlı sayıda içeriğe ücretsiz olarak da erişim olanağı tanır.  

Write a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Alın