B2B PAZARLAMA

B2B Pazarlama Nedir?

Business to business olarak geçen bu pazarlama modeli isminden de anlaşılacağı gibi iki işletme arasındaki ürün ya da hizmet pazarlamasını konu alır. İşletmeden işletmeye pazarlama, işletmeden tüketiciye(B2C) modelinden farklıdır.

İki model arasındaki temel farkı B2B modelinin daha açık ve bilgi içerikli olmasıdır. Bunun nedeni işletmelerin satın alımları tüketicilere kıyasla daha fazla gelir etkisine dayalı olmasıdır. Yatırım getirisi tüketiciler için çok nadir değerlendirilse de işletmeler açısından kararı etkileyen en önemli noktadır.

B2B Pazarlama Kimler İçin Uygun?

İşletmelere satış yapan tüm işletmelere uygundur. Bu satış yazılım servisi de olabilir, güvenlik çözümleri ya da ofis malzemeleri de olabilir. Aklınıza gelebilecek herhangi bir satış ilk cümleyi karşılıyorsa bu model uygun olacaktır.

B2B pazarlama kampanyaları karşı tarafta satın alma yetkisine sahip kişi ya da kişileri etkilemeyi hedefler. Şirket için çalışan bir araştırmacı ya da herhangi bir unvana sahip biri bu kapsamda yer alabilir.

B2B Pazarlama Stratejisi Oluşturmak

Verimli sonuç oluşturacak bir B2B stratejisi oluşturmak, dikkatli bir planlama, takip süreci ve yönetim gerektirir. İşte şirketlerin kalabalık bir pazarda öne çıkmak için kullandıkları B2B sürecine üst düzey bir bakış:

1 – Kapsayıcı bir vizyon geliştirmek

Başarı hiçbir zaman şans eseri değildir. Herhangi bir karar vermeden önce spesifik ve ölçülebilir iş hedefleri seçmek, bunlara B2B planınızla nasıl ulaşabileceğiniz konusunda zaman ayırmak olumlu sonuçlar verecektir.

2 – Pazarınızı ve müşteri karakterini belirlemek

B2B açısından bu adım hayati önem taşır. B2B ürün ve servisleri genelde belirli sorunlara direkt çözümler arayanları hedefler. Bu kitleyi ne kadar daraltırsanız kurduğunuz iletişim de bir o kadar amacına uygun olacaktır.

Demografik bilgileri araştırarak, sektördeki insanlarla görüşerek ve en iyi müşterilerinizi analiz ederek ideal müşteri profilini oluşturabilir, bununla gelecekteki potansiyel müşterileriniz için bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

3 – Taktileri ve kanalı belirleme

Hedef kitleniz hakkında sağlam bir bilgi edindikten sonra, onlara nasıl ve nerede ulaşmayı düşündüğünüzü belirlemeniz gerekecektir. İdeal müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz için şu soruları sormanız gerekir:

  • Hangi sosyal medya ağlarını tercih ediyorlar?
  • Arama motorlarına hangi soruları soruyorlar?
  • Rakipleriniz size fırsat sağlayabilecek bir boşluk bırakmış mı? nasıl faydalanabilirsiniz?
  • Çevrimiçin ortamda en fazla zamanlarını nerede harcıyorlar?
  • Hangi alandaki etkinliklere katılıyorlar?

4 – Değer yaratın ve kampanya oluşturun

Hazır bir plan varsa uygulamaya koymak gerekir. Stratejiniz doğrultusunda seçmiş olduğunuz her kanal için, bu kanalların dinamik yapısını göz önünde bulundurun. Etkili kampanyalardaki kritik unsurlar arasında yaratıcı bir yaklaşım, analiz edilmiş içgörü, gelişmiş hedefleme ve güçlü harekete geçirici mesajlar bulunur. Bunu markanızın stratejisiyle birleştirmelisiniz.

5 – Ölçün ve geliştirin

Bu sizin yönünüzü doğru tarafa çevirmenizi sağlayacak bir süreçtir. En basit şekilde yüksek performans gösteren kampanya neden başarılı oldu ya da düşük performans gösteren kampanya neden başarısız oldu, bunları değerlendirmek gerekir. Çalışıyorsa kurcalama mantığı maalesef burada geçerli değil. Etkin maddeleri bilmediğimiz taktirde başarıdan ya da başarısızlıktan ders çıkartıp yerinde kararlar almanız mümkün değildir bu da zaman kaybına ve ekstra maliyete yol açar. Öğrendiklerinizi uygulamak konusunda ne kadar dikkatli olursanız, hedeflerinizi aşma ve sürekli büyüme olasılığınız o kadar artar.

Her ne kadar kapsamlı bir araştırma yapılmış dahi olsa kampanyaların yapısı gereği az da olsa başlarda tahmin gerektirebilir. Müşterilerinizin yolunuzu belirlemesine izin verin. En çok yankı uyandıran kanalları, konuları ve medyayı belirlemek için metriklere başvurun, tekrar tekrar gözden geçirin. Bu arada, performans göstermeyen herhangi bir şeyi sonlandırın veya değiştirin.

Write a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Alın