Google Analytics 4 (GA4) Nedir?
Google Analytics 4, Google’ın dijital pazarlama kanallarının ve mülkleriniz için sunduğu yeni bir ölçümleme aracıdır. Hem web sitesi hem de mobil uygulama verilerinizin tek bir görünüm altında toplandığı ve daha konsolide bir yapıda analiz yeteneği sunmaktadır. Kullanıcıların web sitesi ve uygulama üzerinde yaptığı müşteri yolculuğunu daha net bir şekilde anlamamızı sağlamaktadır. Tüm bunlara ek olarak, şimdilik 2024 yılında planlanan ‘cookieless world’ yani çerezlerin kaldırıldığı dijital dünyaya adaptasyon ve makine öğrenimi ile beraber tahminsel veriler, ölçümlemeler gibi artıları da içinde bulundurur. 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren eski versiyon olan Google Universal Analytics hesaplarına daha fazla data akışı olmayacak, bu nedenle şirketlerin mümkün olan en kısa süre içerisinde Google Analytics 4 geçişini tamamlaması gerekiyor.
Universal Analytics ve GA4 Farkları
Temel Farklar
Bu iki versiyon arasındaki en temel fark; Universal Analytics session (oturum) bazlı bir ölçümlemeye sahipken, Google Analytics 4 tamamiyle event (etkinlik) bazlı veri ölçümlemesine geçiş yapmasıdır. Mobil taraftaki ölçümleme metodu halihazırda etkinlik bazlı bir ölçümlemeye sahipti, GA4 geçişiyle beraber web tarafının da mobil uygulamaya uyarlandığını belirtebiliriz.
Değişen Metrikler
Bu geçişle beraber ölçümleme tarafında veda ettiğimiz ve yeni gelen metrikler mevcut. Universal Analytics’te aşina olduğumuz, unique pageview, avg. session duration gibi metrikleri GA4 üzerinde göremeyeceğiz fakat bu metrikler daha farklı bir mantıkta devam edecek. Örneğin; Google Analytics 4 üzerinde göreceğimiz engagement rate metriği, kullanıcıların web sitesindeki ilgili/alakalı oturum oranını nitelendirmektedir. Google, bu yeni geliştirme ile web sitesi veya mobil uygulama içinde biraz daha ilgili olan kullanıcıların ölçümlemesini bizlere sağlıyor. Aynı şekilde yine GA4 üzerinde göreceğimiz Active User metriği de bizlere ilgili kullanıcıları ölçümleme anlamında olanak sağlayacaktır.
Ölçümleme Modelleri
Universal Analytics varsayılan ayarlarda last click (son tıklama) ölçümleme modeliyle verileri bize sunarken, Google Analytics 4’ün varsayılan ölçümleme modeli data-driven olarak belirlenmiştir. İsteğe bağlı olarak Google Analytics 4 ayarlarından ölçümleme modelinizi değiştirebilirsiniz.
Mobil Uygulama ve Web sitesi Verileri Tek Bir Görünümde
Eğer işletmeniz hem mobil uygulama hem de web sitesine sahipse, GA4 sayesinde her iki platformdan gelen verileri tek bir çatı altında analiz edebilirsiniz. Ek olarak, iOS ve Android platformlarının analizini ayrı ayrı yapma imkanı sunulmaktadır.
BigQuery ile Direkt ve Ücretsiz Entegrasyon
Universal Analytics’te sadece premium kullanıcılar BigQuery’e data akışını sağlayabiliyorken, Google Analytics 4 ile bu olanak tüm hesaplara sunmaktadır.
Gelişmiş Ölçümleme
Google Analytics 4 kurulumu yapıldıktan sonra sayfa görüntülenme haricinde bir çok etkinliği otomatik olarak toplamaktadır. Örneğin; link tıklaması, scroll, dosya indirme, video etkileşimi gibi bazı etkinlik verileri hiçbir manuel işlem gerektirmeden otomatik şekilde işlenir.
Tarihsel Veri Limitasyonu
Universal Analytics’te geçmişe dönük veriler hiçbir zaman sınırına takılmadan saklanabiliyorken, Google Analytics 4’te veriler 14 ay süreyle tutulmaktadır. Bu ayarın varsayılan tarih aralığı 2 ay olarak gelmektedir, verilerinizi daha uzun bir tarih aralığında incelemek isterseniz manuel olarak 14 ay seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.
Universal Analytics Verilerine Ne Olacak?
1 Temmuz 2023 tarihine kadar Universal Analytics mülklerinde yeni verileri toplamaya ve analiz etmeye devam edebilirsiniz. 1 Temmuz 2023’ten sonra, Universal Analytics hesabınızda önceden elde edilmiş verilerinize en az altı ay süreyle erişim hakkına sahip olacaksınız. Bu nedenle Universal Analytics verilerinizi geçiş öncesinde, Google Sheets, Excel, PDF, geçerli API’lar veya BigQuery gibi seçeneklerle mutlaka dışarı aktarmanız önerilmektedir. Not: Sadece 360 Universal Analytics mülküne sahip olanlar, 1 Temmuz 2024’te sona eren tek seferlik bir uzatmaya sahip olacak.
Google Analytics 4 Kurulumu Nasıl Yapılır?
Google Analytics 4 kurulumu birden fazla seçenekle kurulabilir. Kurulumlarınızı; Google Tag Manager veya bir yazılımcı yardımıyla web sitesinin kaynak koduna eklemeler yapılarak tamamlanabilir. Kurulumları yaparken mutlaka Google’ın dökümanlarından yardım almanızı önerilir. Bu dokümanlarda, önerilen eventler (etkinlikler), gerekli parametreler, kurulum şeması ve kodları gibi birçok teknik detaya ulaşabilirsiniz.
1 Temmuz 2023 tarihindeki geçişe kadar her iki Google Analytics versiyonunu (UA ve GA4) eş zamanlı olarak kullanabilirsiniz.
Kullanıcı Bilgilerinin Gizliliği
GA4 geçişi ile Google kullanıcı bilgilerinin gizliliğine daha da önem vermektedir. Örneğin; Universal Analytics’te kullanıcı IP’sini gizlemek için manuel bir işlem gerekirken, GA4 otomatik şekilde IP’yi anonim hale getiriyor. Kişisel bilgiler GA4 üzerinde tutulmazken, Kullanıcıları ayırt etmek ve müşteri yolculuğunu daha net analiz etmek için; User ID (Kullanıcı ID’si), Device ID (Cihaz ID’si), Google Sinyalleri ve Modelleme gibi farklı metodlar kullanılır. GA4, aynı zamanda, Google sinyallerini bölgesel olarak kontrol etme olanağını da sunmaktadır. Google sinyal verilerinin toplanmasını bir bölge için devre dışı bırakırsanız; platformlar arası raporlama, Analytics verilerine dayalı yeniden pazarlama listelerine, reklamcılık raporlama özelliklerine veya demografik bilgilere ve ilgi alanlarına erişiminiz kısıtlanır.
Write a Comment