Web Sitelerinin Hedef Nasıl Ölçülür? Google analytics’de hedef oluşturma

Google analytics hedef kurulumu her site için gerekli bir kurulumdur. Her websitesinin en az bir hedefi vardır ve bu hedefin ne oranda gerçekleştiğini doğru ölçmek için; Google analytics hedef kurulumu gereklidir!

Google analtyics hedef kurulumu nasıl yapılırdan önce web sitelerinin nasıl hedefleri olması gerektiğini incelemek gerekir.

Sitelerin genel olarak 3 farklı hedef uygulaması yapar. Bunlar;

  • Marka Bilinirliği
  • Üye Kazanma
  • Satış veya Doğrudan satış

Marka Bilinirliği Hedefleri

Marka bilinirliği hedefleri sadece google analytics üzerinden ölçülmemektedir. Bunun için farklı araştırmalar ve toollar vardır. En popüleri ise google trends veya keywords search tools’dur. Marka bilinirliği için marka sorgu adeti dışında google analytics üzerinden oluşturalacak 2 adet hedef vardır;

  • Kullanıcının sayfa etkileşimleri
  • Yeniden gelen ziyaretçi oranı

Genel olarak hızlı tüketim malları satan perakendeciler marka bilinirliği hedefleri çerçevesinde ilerler. Örnek vermek gerekirse; Coca Cola , Colgate, Domestos, Lays , Ülker çikolatalı gofret gibi ürün ve markaların asıl hedefi marka bilinirliğini arttırmak ve siteye doğrudan gelen trafiğin artışını sağlamaktır. Bu hedefe gazete ve dergileri de eklemek mümkün. Sonuçta site içi etkileşim ve yeniden gelen ziyaretçi oranı gazeteler için en büyük hedeflerden biridir.

Üye Kazanma / Lead Toplama

Üye kazanma hedefi ise daha çok internet üzerinden kolay satılamayacak ürünleri satan firmalar için geçerlidir. Üye kazanma hedefi için örnek verecek olursak; araba markalarının test sürüşü formları, İnşaat firmalarının topladığı formlar örnek gösterilebilir. Üye kazanmak her web sitesinin hedefleri arasında alabilir. Üye kazanma hedeflerine kısaca göz gezdirmek gerekirse;

  • Üyelik oranları
  • CPL(Cost per lead) Lead toplama başı maliyet
  • Kullanıcıların Satışa dönüşü (bu daha çok sonrasında çağrı merkezi veya direkt yüzyüze satış verileri alınarak ölçümlenir.)

Satış Hedefi

Günümüzde daha çok e-ticaret sitelerinin kullandığı hedeflerdir. Burada amaç kullanıcının sitemizden en hızlı ve kolay şekilde alışveriş yapmasını sağlamaktır. Bunun için satış hedefi analytics üzerinde çok önemlidir. Bu hedefi analytics e-ticaret kurulumu ile karıştırmamak lazım. Satış hedeflerine göz atmak gerekirse;

  • Conversion rate
  • Ürün satışlarının oranı
  • Siparişlerin ortalama sepet değeri
  • Ürün marjları
  • Tekrar satın alma oranı

Satış hedefi olan siteler aslında hem marka bilinirliği hem de üye kazanma hedefi olan sitelerdir. Yani satış hedefli siteleri yukarıda bahsi geçen bütün hedefleri barındırır.

Google Analytics Hedef kurulumu nasıl yapılır?

Öncelike google analytics’e giriş yapmamız gerekmekte. Sonrasında ise;

Yönetici sekmesine tıklayıp, hedefler butonuna basın.

Ardından karşınıza çıkan sayfada “yeni hedef” butonunu tıklayın.

Butona tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfada size uygun olan hedefi seçin;

size verilen hedefler dışında özel sekmesine tıklayarak kendinize özel hedefler kurabilirsiniz.

Biz örnek olarak “alışverişi tamamlama” hedefi kuracağız;

Her e-ticaret sitesinde bir teşekkürler sayfası vardır. Bu sayfa alışveriş yapıldıktan sonra karşımıza çıkan unique yani özel bir sayfadır. Bu sayfaya dışardan gelme şansı bulunmamaktadır yani bu sayfaya erişmek için alışverişi tamamlamanız gerekmektedir. Dolayısıyla bu sayfaya ulaşan herkes alışverişi tamamla hedefini gerçekleştirecektir. Biz de bu sayfayı hedef sayfa olarak işaretleyebiliriz.

Birazda sosyal sorumluluk 🙂 Örnek bir Thankyou page

Google analytics hedefi 3. sekmesindeyiz. Artık hedefimiz tamamlandı.

Bizim sitemizde hedef tamamlama sayfası ; “/tesekkurler-alısverisiniz-tamamlandi” adresi. Burada dikkat etmek gereken tek şey ise bütün siteyi değil sadece “/” işaretinden sonraki url’i almak.

Sonrasında isterseniz bu hedefe bir değer biçebilir. Örneğin bize her alışverişi tamamlandığında ben 100 TL kazanıyorum diyorsanız buraya 100 olarak değer atayabilirsiniz.

Dönüşüm hunisi ise bu hedefe giden yolları ölçmenizi sağlamak için alternatif olarak kullanılabilir.

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi alışverişe giden yolları teker teker girerek bir huni oluşturdum. Böylece kullanıcılar eğer bu adımlardan birinde ayrılır ise bunu ölçebileceğim. Bu rapora ulaşmak için;

Analytics’de dönüşümler – hedefler- huni görselleştirme adımını inceleyebilirsiniz.

Böylede kullanıcıların hangi aşamada ayrıldığını ve sorunun nereden kaynaklandığını kolayca bulabilirsiniz.

Aklınıza takılan bütün soruları sormak için bize team@dpedijital.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Write a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Alın