Adwords Kullanımına Yönelik Detaylar
Dijital pazarlama, markaların ürün ve hizmetlerinin tanıtımını yapmak, farklı noktalara destek vermek amacı ile geleneksel olarak bilinen medyadan değişik yöntemlerle, internet, mobil ve interaktif alanları kullanarak yapılan faaliyetleri kapsar.
Hızlı ve geleneksel yöntemlere oranla daha az maliyetli olan dijital pazarlama, şirketlerin daha geniş kitlelere ulaşmasına aracılık ederek hedef kitle üzerinde kategoriksel çalışmalara olanak sağlar. Bunun yanı sıra iki yönlü bir iletişimin oluşmasında görev alır. Sadece satış öncesinde değil, sırasında ve sonrasında da ilişkilerin yönetiminde pozitif etki yaratır. Ölçümlenebilir olması nedeniyle de gelecekteki çalışmalara ışık tutar.
Dijital pazarlamanın bir aracı olarak nitelendirebileceğimiz Adwords ise markaya dair internet reklamlarının yönetiminde, satış vb. aksiyonların sergilenmesinde oldukça büyük bir etkiye sahip.
Şirket veya kişiler reklam vermek istediklerinde Google’ın belirlediği esaslara göre kelime seçimlerini yaparak, hangi aramalarda reklamlarının görüneceğine karar verirler. Örneğin spor malzemeleri satan bir işletme için bu kelimeler koşu şortu, yürüyüş ayakkabısı, basketbol topu gibi satışlarını yaptıkları ürünlere yönelik seçilecektir. Google’la gerçekleşen bu reklam ilişkisinde fiyatlandırma, tıklanma sayısına göre ödenecek ücrete göre değişir. Reklam sıralaması ise anahtar kelimelere dayanmaktadır. Bu noktada anahtar kelimelerin oluşumunda başvurulan eşleme türlerine bir göz atalım.
Google Ads Anahtar Kelimelerin Önemi
Geniş eşleme: Varsayılan olarak belirlenen anahtar kelime eşleme seçeceğidir. Kelimeler ayrı ayrı, birlikte, sırayla veya başka terimlerle birlikte arama sorgusu üzerine gösterilmeye başlanır. Kelimelerin tekil ya da çoğul haleri, eş anlamlıları veya başka varyasyonları da gösterilebilir. Örneğin +Koşu +Şortu olarak belirlenen anahtar kelime, Kırmızı Koşucu Şortu şeklinde yapılan aramaları da kapsamaktadır.
Sıralı eşleşme: Belirteç içine alınarak verilen anahtar kelimelerdir. Buna göre kelimeler ayrı ayrı değil, olduğu sıradaki şekliyle girildiğinde reklam gösterime alınır. Daha kesin ifadeler hedeflenerek ilgili tüketiciye ilgili mesajın iletimi söz konusudur. Örneğin [Koşu Şortu] kelimesiyle belirlenen reklam Large Beden Erkek Koşu Şortu aramasında gösterilecektir. Bu eşleşme türünde Şort Koşu şeklinde bir arama yapıldığında ise reklamımız görünmez. Belirlenen kelimelerin sıralı olması gerekmektedir.
Tam eşleşme: Adından da anlaşılabileceği gibi anahtar kelimeyle tam olarak birebir ifadeleri taşıyan aramalara gösterim sağlanır. En kesin hedefli arama ve gösterim şeklidir. Ancak daha dar bir yelpazede varlık gösterir. Örneğin anahtar kelimesini yeşil kol saati olarak belirleyen birisinin reklamları kol saati ya da yeşil saat gibi aramalarda gözükmek. Tam olarak Yeşil Kol Saati araması yapan kişilere görünüm sağlar.
Negatifleme: Reklamımızın çıkmasını istemediğimiz aramalarda anahtar kelimelerin belirlenmesidir. Örneğin Ankarada faaliyet gösteren butik bir pansiyonun işletmecisisiniz. Reklamınızın Ankara’da tatil köyü arayan birisine çıkmaması için bu grubu negatiflemeniz gerekir. Ayrıca böylece tıklanma başına maliyeti de düşürmüş olursunuz.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bütün bunların ışığında Adwords kullanımında dikkat edilmesi gereken başlıca üç noktanın varlığından söz edebiliriz. Bunların ilki oluşturduğunuz reklam metinlerinin görünümü için ödediğiniz ücrettir. Birim bazlı yapılan ödeme rakiplerinizden yüksek ise üst sıralarda varlık gösterme şansınız artar. Örneğin sizinle aynı alanda faaliyet gösteren bir rakibinizin var olduğunu düşünelim. Eğer rakibinizden daha fazla ödeme yapacak olursanız, reklamlarınızın rakibinizin üstünde çıkması daha olasıdır. Ancak her şey her şey değildir. Rakibinizin de sizin kadar ödeme yaptığını düşünelim. Böyle bir durumda ilk sırayı kim kapar? Bu durum bizleri ikinci noktaya yönlendirir. İçeriğin kalitesi. Reklam metninizin Google’ın belirlediği ölçütlere göre kalite oranın yüksek olması, sıralama üzerinde pozitif bir etki oluşturacaktır. Böylece haksız rekabet ortamının oluşmasının da önüne geçilmiş olur. Karşımıza çıkan üçüncü nokta ise gereksiz maliyetten kaçınmak ve arzulanan hedef kitleye ulaşmak için anahtar kelimeler üzerinden negatiflemenin yapılmasıdır. Bu durumu ağaç yapraklarını budamak gibi de düşünebiliriz.
Anahtar Kelime Planlayıcısını Mutlaka Kullanın
Adwords kullanımına yönelik altı çizilen konular tabiki de bunlarla sınırlı değil. Anahtar kelimelerin oluşum süreçlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da planlama ve yorumlamadır. Bu bağlamda Adwords içerisindeki Anahtar Kelime Planlayıcısı bizlere çeşitli olanaklar sunar. Bu panel üzerinden ilgili anahtar kelimelerin pazardaki varlığı, trafiği gözlemlenebilir. Kelime bazlı rekabete ve tahmini maliyete de yine panel üzerinden erişim sağlayabiliriz.
Markanızın Değerini Bilin
Pazarlama faaliyetleri genel anlamda ürün veya hizmetin satışı üzerinden gerçekleşir. Ancak kurumun kendisini bu bağlamdan soyutlamak neredeyse imkansız. Marka imajınızın güçlendirilmesi ve rakiplerinizin faydalanabileceği herhangi bir açığın oluşmaması için Adwords üzerinden markanıza yönelik çalışmaların yapılması gerekir. Asıl amacı size ulaşmak isteyen bir kullanıcının arama yaptıktan sonra karşısına ilk çıkan şeyin sizin rakibiniz olduğunu düşünün. Bu durumun hiç yaşanmaması için marka bazlı tekliflerde daha farklı fiyatlandırmalarda bulunulmalıdır.
Peki klasik işletme mantığı Adwords’te işimize yarar mı? Bu soru bizleri daha farklı bir noktaya taşıyor. Kar zarar endeksi her işletmenin bel kemiğini oluşturur ve aynı şeyin Adwords için de geçerli olduğunu gayet net söyleyebiliriz. Eğer müşterinizin size yönlenmesi için harcadığınız miktar o müşteri üzerinden elde ettiğiniz kardan daha fazlaysa kampanya sürecinizi tekrar gözden geçirmek faydalı olacaktır. Belki de yöntem değişikliğine giderek, branding uygulayanların yöneldiği görüntülü reklam ağı, arama ağı veya e-ticaret yapan sitelerin kullandıkları gibi alışveriş reklamları benzeri çeşitli kampanya türlerinden bir diğerine yönelerek daha fazla kar oluşturabilirsiniz.
Rakipleri Analiz Edin
Sürece dair analizin bir diğer ayağı ise rakibinizi yakın markaja almaktır. Aynı yelpazede varlık gösterdiğiniz markayla doğal olarak benzer anahtar kelimeleri paylaşıyor olabilirsiniz. Örneğin İstanbul’da bir pizzacı olduğunuzu düşünelim. Rakipleriniz olan diğer pizzacılar da sizlerle benzer, pizza siparişi, orta boy pizza, pizza menüsü gibi anahtar kelimeler kullanacaklardır. Onların bu kelimeler üzerinden nasıl içerikler oluşturduklarını bilmek bir adım öne geçmenizde size yardımcı olur.
Adwords’ün, bütünleşik bir ilişkinin sadece bir kolu olduğunu unutmamak gerekiyor. Hedef kitlemizi yönlendiren içeriklerin ön plana çıkartılmasına olanak sağlayan Adwords, satış ya da benzeri aksiyonların sergilenmesi için tek başına yeterli değildir. Müşterinin ilgili sayfaya gittikten sonraki deneyimi yani web sitenizin kalitesi de tamamlayıcı bir unsur olarak göz önüne alınmalıdır.
Write a Comment